Kuća se gradi od temelja, a isto pravilo može se primeniti i na ljude. Ovim stavom rukovodi se Željko Ostojić, direktor Ustanove za fizičku kulturu “Valis”, i kao jedan od najznačajnijih projekata, koji Ustanova ove godine realizuje, navodi časove opštefizičkog vaspitanja pod stručnim nadzorom, za blizu 400 predškolaca iz našeg grada, koji se sprovodi u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Milica Nožica”. Rukovodstvo i zaposleni u “Valisu” osvrnuli su se neka ranija vremena, prisetili se nekih kvalitetnih programa koji su se sprovodili u našem gradu, ali i širom zemlje, kada je sport u pitanju i odlučili da generacijama koje dolaze ponude zdrave sadržaje, sadržaje koji nemaju trenutni, nego dugoročni efekat.

Željko Ostojić, direktor UFK “Valis” / Foto: Privatna arhiva

“Jedan od najznačajnijih projekata koje “Valis” radi ove godine je saradnja sa Predškolskom ustanovom “Milica Nožica”, u okviru koga sistemski svako dete, koje ide u Predškolsku ustanovu, ima časove fizičkog vaspitanja sa svojim vršnjacima u prostorijama Doma sporta “General Svetomir Đukić”, kao i u njihovim vrtićima. Imamo šest zaposlenih profesora fizičke kulture, koji su po ekipama raspoređeni u ustanovama i na nedeljnom nivou pokrivamo sve gradske vrtiće u Valjevu. Radimo isključivo sa predškolcima, jer je to period senzitivnog razvoja, onda kada se i postavlja neki temelj sportu. Kroz igru i zabavu mališani prolaze elemente škole sporta, gimnastike, dakle sve one elemente koji ih kasnije čekaju budu li se opredelili da se bave nekim određenim sportom”, pojašnjava direktor UFK “Valis” Željko Ostojić i podseća:

“Jako je važno da se to sve radi kroz igru i da deca u tom periodu imaju stručni nadzor. Ne mislim da su njihovi pedagozi nestručni, oni su svi školovani, ali mi kao profesori fizičkog vaspitanja smo usko profilisani za te oblasti. To se nekada radilo na ovaj način, generacije od pre 30 godina to pamte, i dan danas je takav način bavljenja bazičnim sportom ostavilo trag na nas. Zašto su deca poslednjih 25, 30 godina bila uskraćena za to, ne znam, ali mi ne želimo da uskratimo generacije koje dolaze za nešto što je bilo jako kvalitetno. Želimo to da vratmo i podignemo na još viši nivo, što ni malo nije lako, jer poštujemo kolege koje su to radile. To su imena valjevskog sporta, od Gorana Bojičića, Radenka Popovića i drugih sjajnih sportskih radnika”.

Kroz ove stručno-pedagoške programe zaposleni u ustanovi će se baviti zdravljem građana Valjeva, počev od najmlađih! U okviru projekta sa PU “Milica Nožica” iz “Valisa” su pozvali predstavnike svih sportskih klubova u gradu koji će valjevskim mališanima predstaviti svoje sportove i po mišljenju Ostojića, sasvim je sigurno da će na taj način većinu dece zaintrigirati da se nekim od tih sportova bave.

“Što im manje pred očima bude mobili telefon, to će više razmišljati o lopti, pokretu. Kuća se gradi od temelja. Naš je problem što je mnogo kuća izgrađeno bez temelja, pa su klimave! Kako u sportu, koji je i te kako vaspitni faktor, izgleda građenje kuće od temelja možete da vidite kod nas, od najmlađeg uzrasta. Projekat koji radimo sa predškolcima ne traje šest meseci, on traje čitav život! Neki od nas časove fizičkog iz starog SIZ-a pamte čitav život, mnogima su postavili odlične temelje za dalji razvoj. Naša ideja je da gradimo neku bolju, sportsku budućnost za mlade ovog grada, ne bi li ta deca bila zdravija. Živimo u jako nezdravom vremenu, od vazduha pa nadalje, ali kako ćemo to da popravimo? Neće rešenje pasti sa neba, popraviće novi mladi ljudi”, ističe Ostojić.

Izgled renoviranog enterijera Doma sporta “General Svetomir Đukić” / Foto: Grad Valjevo

UFK “Valis” kao javno preduzeće gazduje brojnim sportskim objektima u gradu i ono o čemu se najviše govori jeste upravo ta sportska infrastruktura, u koju se ulaže u skladu sa mogućnostima. Ipak, kako podseća Ostojić, ustanovu ne čine zidovi, čine ih ljudi! Kada je 1. oktobra 2020. godine postavljen na mesto v. d. direktora zatekao je “komunalno preduzeće”.

“Ako ćete da kao ustanova za fizičku kulturu radite kao komunalno preduzeće, ugasite je i pripojite nekom drugom komunalnom preduzeću. Ustanova za fizičku kulturu je osnovana da obavlja stručno-pedagoške programe, da brine o baznom sportu, kao i da održava, koristi i upravlja objektima Grada, i kao takva podeljena je na nekoliko sektora. Ljudi se najviše interesuju za infrastrukturu, jer to je vidljivo, ali sve i da izgradimo najbolje i najmodernije gimnastičke sale, stadione, kad nema ljudi, kad nema dece, šta je to? Ustanovu ne čine zidovi, ustanovu čine ljudi! Kvalitetan, profesionalni kadar! Gde je Ustanova odskočila u odnosu na neki prethodni period? Struka je došla u Ustanovu. Ja u “Valis” nisam došao kao menadžer, došao sam kao profesor fizičkog vaspitanja iz Valjevske gimnazije! Trebalo je napraviti neku novu platformu za Ustanovu, doneti novu viziju, uraditi nešto za građane Valjeva. Šta kao profesor fizičkog vaspitanja možete da uradite za građane? Pa jednostavno – fizičko vaspitanje. Naš zadatak je da vaspitamo, da utičemo na to da deca budu usmerena ka pokretu, ka zdravim stvarima, ne ka telefonu, porocima. To se ne odnosi samo na decu, mi pričamo o sportu grada Valjeva. Mi kao profesori i pedagozi bavimo se stručno-pedagoškim radom u Ustanovi i to bi trebalo da nam bude osnovna delatnost”, smatra Željko Ostojić i dodaje da sport treba da bude aktivan, ne da gledamo na TV ekranima kako neko igra košarku, fudbal, odbojku, da građani treba da uđu u sale, fitnes centre, teretane, u Dom sporta i to ne samo radi fizičkog izgleda, nego radi mentalnog zdravlja!

“Mentalno zdravlje jedne ozbiljne države leži između ostalog u sportskom rekreativnom segmentu. Skandinavci imaju dobro uređen sistem, oni su zdravi ljudi, jer ulažu u rekreativni sport, to je svima bitno. To je i nama bilo bitno nekada, svi su se bavili nekim sportom rekreativno, imali smo radničke igre i razne sportske susrete. U tome je zdravlje jedne nacije. Mi želimo da otvorimo vrata Doma sporta “General Svetomir Đukić”, da pokažemo da je to mesto gde svaki naš građanin može pronaći neku interesnu sferu u oblasti rekreacije, sporta, priključiti se nekom od rekreativnih termina, doći, trenirati, vežbati po nekim mininalnim nadoknadama, ili čak besplatno. Naši profesori, njih četvoro, uvek im stoje na raspolaganju. Možete doći i reći čime biste voleli da se bavite, a oni će vam pronaći najbolji vid rekreacije”, poručuje prvi čovek UFK “Valis” Željko Ostojić i poziva sugrađane da se aktiviraju.

Željko Ostojić / Foto: Valjevska posla

Upravo kroz razne medijske aktivnosti, brojne sportske akcije i događaje u gradu, ali i stručna predavanja, UFK “Valis” pokušava da motiviše građane svih generacija da se akiviraju i urade nešto dobro za svoje zdravlje. U protekom periodu, u organizaciji UFK “Valis”, u našem gradu gostovali su univerzitetski profesori Robert Ropret, Goran Prebek, Aleks Ivanovski, koji su edukovali Valjevce na temu sporta, rekreacije, rekreativnog skijanja. Ustanova je kroz Lokalni akcioni plan iznela Školu skijanja za darovite đake, njih 77, od kojih čak 55 nije znalo da skija, da bi se sa Divčibara vratili bogatiji za novu veštinu. Pored mladih profesora fizičke kulture koji rade u ustanovi i koji su građanima uvek na raspolaganju za svaki savet i informaciju, ustanova je za baznu gimnastiku angažovala višestruko nagrađivanog profesora Acu Ostojića kao stručnog konsultanta, kako bi svoje bogato iskustvo u gimnastici preneo mladim profesorima, ne bi li oni kasnije radili sa decom na što kvalitetnijem nivou.

“Vizija Ustanove kao nosioca sporta grada, pogotovo sporta mlađih kategorija, rekreativni sport, je da se to vremenom proširi na jednu veću, uticajniju strukturu, da dosegnemo neke standarde, da se ugledamo na uspešne sisteme. San je da jedna ekipa profesora otputuje u Finsku da vidi kako to tamo izgleda i da primere dobre prakse donese u naš grad, da odu u Soči u Rusiju, razne zemlje koje su to razvile na mnogo višem nivou. Naučna studija je pokazala da je svaki dinar uložen u sport ušteda tri danara u zdravstvu! Mi hoćemo zdrav grad, zdravu naciju, a zaboravili smo da preventivno ulažemo u zdravlje ljudi, a to se upravo radi kroz sport”, naglašava Ostojić.

Grad Valjevo je preko UFK “Valis” u poslednje dve godine ulagao u infrastrukturu sportskih objekata, a ono što je po mišljenju Ostojića najvažnije je da je sve urađeno u vrhunskom kvalitetu.

“Smatram da nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari! Kad je javna upotreba u pitanju, gde imate, na primer, promet na bazenu 2.000 posetilaca dnevno, ne možete da kalkulišete i pravite uštede na račun kvaliteta. Parket, koji je postavljen u Domu sporta “General Svetomir Đukić”, je marke “Junckers” koji je garant kvaliteta. “Student” je divan objekat, dobro osmišljen, mnogo je koristio razvojnom sportu Valjeva, ali podloga nije bila odgovarajuća. Kolena ne trpe tvrdu podlogu u skakačkim sportovima kao što su odbojka, košarka. Posle više godina mi smo uradili parket pomenute marke. Em što će da traje, em je dobro za decu, zdravlje lokomotornog sistema. Kada vodite dete u neku školu sporta, vi idete sa pretpostavkom da ste ga uveli u zdravu zonu. Ali, ako infrastruktura niije prilagođena zglobovima, mišićima, napravili ste kontrauslugu svom detetu! Mi insistiramo na kvalitetu i najboljim uslovima za bavljenje sportom”, posebno ističe Željko Ostojić i najavljuje da je u planu postavljanje tartan podloge u standardu na otvorenom igralištu “Student”, na koju je garantni period minimum pet godina.

Za kraj, Ostojić citira Konfučija i kaže da kada radite posao koji volite, nećete raditi ni dana u životu. Koliko uživa u svom poslu govore i brojne vizije i ideje koje direktor UFK “Valis” postavlja pred sebe, a kako kaže, sve što je do sada zamislio, uspeo je i da ostvari. Podseća nas na to da je posle 30 godina Grad uložio u SRC “Petnica” i na novu energiju koju je proizvelo postavljanje tobogana kod školskog bazena, na veliku radost naših malih sugrađana.

“To je najveći uspeh! Vidite srećne građane. Nije problem u novcu, problem je vizija i sposobnost ljudi da realizuje projekat. Živimo u vremenu kada smo opterećeni procedurama, formama, pa ljudi odustaju. Lekar presadi srce, naučnici stvaraju robote, ništa nije nemoguće. Kad imate energiju i imate viziju, sve je ostvarivo”, zaključuje priču Željko Ostojić.

Aktuelno Vesti