U prepunoj sali Valjevske gimnazije, u petak je održano predavanje “Specifičnosti obuke skijanja dece” u organizaciji valjevskog Društva pedagoga fizičke kulture i UFK Valis. Predavač je bio prof. dr Robert Ropret, redovni profesor na predmetu Teorija i metodika skijanja i Teorija i praksa skijanja na programu Akademskih studija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu.

Prof.-dr-Robert-Ropret-

Prof. dr Robert Ropret tokom predavanj u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Na početku predavanja okupljenima se obratio direktor UFK Valis Željko Ostojić, zahvalivši se gostu i prisutnima koji su u velikom broju došli da isprate predavanje koje je UFK Valis organizovao u okviru stručno pedagoških aktivnosti.

“Velika mi je čast i veliko zadovoljstvo, ne samo kao menadžera ustanove, već i kao bivšeg studenta i kolege, da je prof. dr Robert Ropret gost u našem gradu. Hvala vam profesore što ste došli i nadam se da ćemo večeras imati jako dobro energiju i da ćemo uživati, a siguran sam da ćemo nešto i naučiti od vas”, glasila je pozdravna reč direktora UFK Valis Željka Ostojića.

Prof. dr Robert Ropret zahvalio se svojim kolegama i studentima na pozivu i ukazanom poverenju da održi predavanje u zdanju Valjevske gimnazije koja baštini tradiciju dugu preko 150 godina. Istakao je da mu je posebno drago što osim kolega sa fakulteta i instruktore skijanja među publikom vidi i srednjoškolce.

Skijanje-Robert-Ropret-13

Pozdravna reč direktora UFK Valis Željka Ostojića / Foto: Valjevska posla

Skijanje, kao kompleksna motorička veština, predstavlja “zlatni ključ” u rukama profesionalca, za sveobuhvatni razvoj ličnosti dece. Pedagoški rad instruktora skijanja u radu sa najmlađima presudan je u psihološkom razvitku dece i mladih sportista. Prof. dr Robert Ropret je na početku govorio o važnosti obučavanja dece da budu samostalna u oblačenju ski opreme. Naveo je da mališani mogu da krenu sa učenjem skijanja od četvrte godine.

“Ono što svi treba da imamo na umu da kad učimo nekog da skija je da to dete stiče veštinu i razvija sposobnosti, ali stiče i neka znanja. Kad se radi sa decom treba voditi računa se se ona podstiču i da se pohvaljuju, a ako se kažnjavaju kažnjavaju se zbog prekršaja, ne zbog same ličnosti. Ono što je važno, kada nekom govorite, kada ispravljate grešku, prvo što treba da kažete je šta je dobro uradio, pa tek onda kažete šta je greška i šta treba da urade, šta je procedura i šta će se desiti ako urade pravilno”, naglasio je prof. dr Robert Ropret.

Skijanje-Robert-Ropret-10

Sa predavanja prof. dr Roberta Ropreta u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Predavanje je trajalo više od sat vremena, u kojem je pored smernica o obuci dece dece napravljen osvrt i na bezbednost, ponašanje i prava skijaša na stazi.

“Kada je u pitanju bezbednost na našim skijalištima, država je propisala ko može da radi i kako treba da izgleda skijalište. Vlasnici skijališta moraju da ispunjavaju opređene propisane uslove, kako se obeležava staza, kako se održava… Zatim, instruktori skijanja, treneri i nastavnici imaju šta su u obavezi i šta moraju da ispune. Na kraju, svako od nas je dužan da brine o sebi i da sprovodi lične mere bezbednosti. Moramo pre svega da imamo opremu koja je adekvatna za nas, morate da se ponašate u skladu sa pravilima, da skijate u skladu sa svojim mogućnostima i da vodite računa o drugima”, istakao je prof. dr Robert Ropret.

Skijanje-Robert-Ropret-32

Predavanje prof. dr Roberta Ropreta u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Ispunjena sala Valjevske gimnazije do poslednjg mesta pokazuje da Valjevo ima zaljubljenike u ovaj zimski sport, koji će možda sa ovakvim predavanjima i tribinama postati još popularniji u našem gradu i okrugu.

Skijanje-Robert-Ropret-5

Sa predavanja prof. dr Roberta Ropreta u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Vesti